Klar, ferdig, gå!

Homeopati og
Idrettsskader

Idrettsskader skjer innenfor de fleste idretter men er hyppigere i kontaktidretter og ballidretter. De fleste idrettsskader rammer muskler, sener og leddbånd, dvs. bløtdelsskader. Det kan dreie seg om akutte skader og belastningsskader som utvikles over tid.

Les mer om hvilke plager idrettsfolk kommer til homeopaten med

Det kan være dårlig immunforsvar pga. overtrening. Akutte skader som slag mot hode, lårhøner, lyskestrekk, forstrekte muskler og leddbånd, som ved overtråkk av ankel. Det kan være belastningsskader. Tendens til stivhet og stølhet i muskulaturen.

I akutte tilfeller kan man foreskrive homeopatiske midler basert på patologien, og disse midlene har til hensikt å lette de akutte symptomene, og å framskynde helingen.

Midlet vil redusere hevelse og blåmerker, lette smerte og sammen med riktig fysisk opptrening få en utøver tilbake til god funksjon så raskt som mulig. Det er en myte at det tar lang tid å få resultater når en bruker homeopati. Det kommer an på hvor lenge en har hatt problemet, og skadens art. Ved en akutt skade som blir behandlet med en gang kan en se umiddelbare reaksjoner.

Den øyeblikkelige effekten av en skade på vevet er godt kjent. Uansett hva som forårsaker en skade, er den umiddelbare reaksjonen den samme.

Les mer om hva som skjer ved en skade

Vevet vil få strukturelle skader, så følger celledød. Deretter blir enzymer som starter helingsprosessen frigitt. Lokal blødning kan så fortsette en tid. Helingen av skaden er avhengig av denne blødningen og de kjemiske prosessene som følger, men denne prosessen er ofte mye kraftigere enn det som er nødvendig for at skaden skal kunne heles.

Det oppstår hevelse, inflammasjon og hematomer som immobiliserer det skadde området. For at restitusjonen skal gå så raskt som mulig, hadde det beste vært å se til at disse reaksjonene forblir så små som mulig, og uten smerte og ubehag.

I leddskader kan det oppstå en signifikant blødning inne i leddet som et resultat av en skadet blodåre inne i leddkapselen. Dette skjer til tross for at leddkapselen har en dårlig blodtilførsel. Undersøkelser har vist at når væske siver inn i leddkapsler, fører det til atrofi i muskler i området. Det er vist at jo mer væske, jo mer atrofi vil oppstå. Dette vil jo si at jo mer blødning som oppstår, jo lengre tid vil helingen ta. Derfor er det viktig å holde blødningen ved en skade på et minimum. Hvis vi kan holde denne betennnelsesprosessen på det mimimumsnivået som er nødvendig for helingen, vil restitusjonen vær raskere og mer effektiv. Ved å holde funksjonen til det affiserte området best mulig, vil dette hjelpe utøveren og sørge for at han føler seg bedre. Han vil dermed også kunne begynne med trening raskere (fra «Forebygging og behandling av idrettsskader med homeopati» av Green Therapy Global).

Homeopati

Det at den umiddelbare reaksjonen ved skade er den samme hos forskjellige mennesker, er grunnen til at det homeopatiske midlet Arnica kan brukes som et spesifikt rutinemiddel som førstehjelp ved bløtdelsskader. Homeopatiske midler blir ellers foreskrevet individuelt, så Arnica har en særstilling i så måte. Dette gjør at det er mulig for alle å gi homeopatisk førstehjelp rett etter at skaden har skjedd. Et godt tips for trenere og lagledere å ha Arnica i førstehjelpskofferten!

Dr. Jean Marcel Ferret, legen til det franske fotballlandslaget fra 1993-2004:
«Jeg er åpen for alle behandlingsformer. Som idrettsmedisiner fant jeg raskt ut at utenom de antiinflammatoriske og muskelavslappende medisinene, var jeg veldig begrenset i forhold til behandlingen av utøverne. Jeg begynte å bruke homeopati, først tilfeldig, og deretter mer og mer. Homeopatiens største verdi innen idretten? Dens raske reaksjon. Jeg kan bruke midlene direkte på fotballbanen, sekunder etter skade, og jeg ser resultatene komme umiddelbart.»

Etter å ha gitt førstehjelp, vil det være viktig å kontakte homeopaten for vurdering av videre behandling.

Den homeopatiske medisinen homeopaten så vil foreskrive vil bli valgt ut fra en nøye kartlegging av det helhetlige symptombildet: Type smerte, hva som lindrer, hva som forverrer, og utøverens emosjonelle tilstand vil være viktige faktorer å ta hensyn til.

Fordi homeopati virker på alle nivåer hos en person, vil målet være å ta seg av effekten skaden har på utøveren som helhet, og bringe utøveren tilbake til mental, emosjonell og fysisk balanse.

Ved overbelastningsskader vil det være spesielt viktig å se på mulige årsaker, det kan være treningsfeil, dårlig utstyr og skjevheter i kroppen som skaper ubalanse.

Forebygging

Enhver seriøs utøver vet at å nå toppformen kun er en del av oppskriften på å vinne. Forskjellen på seier og tap ligger i vinnerens mentale klarhet og emosjonelle motstandsstyrke. Det som er så ekstraordinært ved de homeopatiske midlene, er at de blir valgt ut fra en persons unike mentale og emosjonelle konstitusjon. Et individuelt valgt middel har til hensikt å fremme den generelle helsetilstanden, og hjelpe utøveren til å nå sitt høyeste potensial når det gjelder prestasjon.